Perfektionens pris
Som konsumenter har vi vant oss vid att det finns ett utbud året runt av allsköns blommor, trots att det kanske inte är säsong för dem just då. Istället drivs de upp i andra länder och transporteras långa sträckor för att sprida fägring i slott och koja världen runt.
I butiker och på blomstertorg ser vi blomster med långa spikraka stjälkar, perfekta för snitt. Vi har vant oss vid de perfekta blommorna på samma sätt som vid de glansiga, enhetliga äpplena i fruktdisken, vilka vi näst intill kan spegla oss i. Frågan är vilket pris vi betalar för perfektionen och möjligheten att kunna sätta färska blommor i vas på bordet året runt?
För att få den alldeles perfekta blomman avsedd för snitt, drivs blommorna upp i uppvärmda växthus under optimala förhållanden, ofta i låglöneländer. Multinationella företag köper upp marken där lokalbefolkningen tidigare odlade och de tvingas istället att arbeta med företagens produktion för att klara sin överlevnad. Produktionen påverkar både den lokala miljön och arbetarnas hälsa. De långa transporterna påverkar miljön globalt.
Vill man absolut köpa snitt året om kan man se till att efterfråga rättvise/fairtrade-märkta produkter eller de som är märkta med FFP (Fair Flowers Fair Plants). Här kan du läsa mer om olika märkning på blommor.
Är inte tjusningen med luktärter deras relativt korta tid vi har möjlighet att njuta av dem?
Vi behöver inse konsekvenserna av våra val, omvärdera och fråga oss själva; är inte tjusningen med luktärter deras relativt korta tid vi har möjlighet att njuta av dem? Ligger inte dahliornas kraft i att vi måste få längta och sukta för att få den optimala njutningen? Vem vill ha julafton alla dagar i veckan eller snödroppar i trädgården året runt? Allting har sin tid.

Slow Flowers
Slow Flowers är en rörelse som har sitt ursprung i USA och syftar till att uppmärksamma blomsterindustrins baksidor och därmed främja lokala odlare och närproducerade blommor i säsong. I Sverige initierades rörelsen av Emely Bratt, Hanna Wendelbo och Paulina Alesand. Samtidigt skapades ett nätverk för snittblomsodlare som odlar ekologiskt och i säsong.
Fägring finns och erbjuds året om, kanske bara inte så som vi är vana vid.
Snittblommor ligger i tiden, liksom odling. Idag finns det ett flertal odlare i Sverige, samlade i föreningen Snittblomsodlare i Sverige med Slow Flower som en gemensam filosofi kring odlande av snittblommor i säsong. Föreningen vill bland annat sprida kunskap om de småskaliga yrkesverksamma snittblomsodlarna i Sverige och Slow Flowers.
En del medlemmar i föreningen erbjuder självplock eller säljer buketter i popup-butiker, flera är själva florister och binder buketter av sina egenodlade blommor, andra säljer blommor till florister och blomsterbutiker som vill uppmuntra och gynna det närodlade. Vissa odlar och säljer blommor i säsong medan andra även torkar blommor och erbjuder buketter även när det inte finns färska att tillgå. Fägring finns och erbjuds året om, kanske bara inte så som vi är vana vid.
Om du vill veta om det finns en blomsterbonde just där du bor så kan du kika förbi hos Snittblomsodlare i Sverige. Där finns mer information om föreningen samt alla medlemmar listade.
