Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Välkommen!

Lilla Hasta, vår vrå av världen!

I ett blandat skogs och lantbrukslandskap ligger Lilla Hasta, en gård med anor från 1700-talet. Det sägs att huset har forslats från sin tidigare plats på släde under en vinter men om det är sant vet ingen av oss som bor här idag.

På platsen bor jag – Anna – som driver Lill-Hasta Blomster, tillsammans med min man, våra två barn, en katt, ett par höns och en ankflock av varierande antal. Huset är makens föräldrahem och vi flyttade hit 2009. Då bestod trädgården av en gräsmatta där prästkragar fick växa fritt, ett rabarberstånd och ett antal stympade fruktträd. Något för en trädgårdsälskare att bita i.

Succesivt har trädgården växt fram, och växer fortfarande. Projekt är i ständig rörelse men det går i maklig takt och i långsamhetens lov. Fokus ligger i mångt och mycket på odling. Nya odlingsbäddar byggs varje år av det kompostmaterial som trädgården har att erbjuda och av grannens hästgödsel.
För oss är det viktigt att trädgården inte bara är till för nytta utan även för nöje och inte minst en plats att njuta i. För några år sedan anlade vi en efterlängtad damm med bäck och de bjuder på biologisk mångfald över förväntan.

2017 startade jag företaget Lill-Hasta Trädgård, efter att 2014 vara färdig med min trädgårdsmästarutbildning. Vid 42 års ålder valde jag att skola om mig för att få arbeta med det som jag älskar allra mest. Jag lämnade en fast anställning som dockmakare och dockspelare på en av landets större teatrar för att istället arbeta med jord och trädgårdens alla element.
Efter 2 år på Enköpings Trädgårdsmästarutbildning arbetade jag först en tid i växthus och därefter med skötsel och beskärning i ett annat trädgårdsföretag, innan jag bestämde mig för att stå på egna ben.
Sommaren 2020 drog jag igång snittblomsodlingen Lill-Hasta Blomster i liten skala.
Odling har sedan många år varit ett stort intresse och i en yta på ett par hundra kvadrat har de ätbara grödorna numer i stort bytts ut mot en mer fåfäng fröjd.

Slow Flowers – för miljön och vår egen skull

Runt om i världen har ”Slow Flower-rörelsen” under senare år växt fram och syftar till ett mer hållbart odlande och konsumtion av snittblommor. Lill-Hasta Blomster är medlem i Föreningen Snittblomsodlare i Sverige vilket är en förening som vill sprida kunskap om de småskaliga yrkesverksamma snittblomsodlarna i Sverige och Slow Flowers.

Slowflowers-rörelsen vill återknyta kontakten mellan odlare och konsument, öka det lokala småskaliga odlandet och främja hållbart odlade blomster, t.ex. genom minskade transporter av snittblommor. På samma sätt som du handlar dina grönsaker av den lokala bonden ska du kunna handla din lokalt odlade bukett med blomster som är i säsong där just du bor.

Snittblomsodlare i Sverige

Här i bloggen kommer jag att skriva främst om odlingen och blomster. Möjligt är att du får följa med på en tur runt i trädgården i övrigt och kanske får du även hälsa en och annan gång på våra bevingade vänner.

Jag hoppas vi ses här framöver.
Välkommen!



Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s